slide1

Κατεβάστε το εγχειρίδιο σε μορφή Pdf

Εγχειρίδιο αναζήτησης στο Ευρετήριο

Η πρόσβαση στον κατάλογο (OPAC) πραγματοποιείται από σύο σημεία στην αρχική σελίδα:

α) από το οριζόντιο μενού επιλέγοντας "Αναζήτηση"

 image001.jpg

Με αυτήν την επιλογή μεταφέρεστε στο σύστημα καταλόγου

 image002.jpg

β) από την ενσωματωμένη αναζήτηση στον κατάλογο μέσω της πύλης

 image003.jpg

 

 Με αυτήν την επιλογή μπορείτε να πραγματοποιήσετε κατευθείαν την αναζήτησή σας στον κατάλογο και να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη σελίδα αποτελεσμάτων. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

image004.jpg

 

image005.jpg

Απλή αναζήτηση

Εισάγετε στο πεδίο αναζήτησης τον / τους όρο/ους που σας ενδιαφέρουν και επιλέγετε το αντίστοιχο φίλτρο από τα δεξιά. Τα φίλτρα στην απλή αναζήτηση περιλαμβάνουν στην αναζήτηση με μία ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά στο σύνολο του καταλόγου, στον τίτλο, τον συγγραφέα, το θέμα, το ISSN του περιοδικού και τον τίτλο του περιοδικού. Στη συνέχεια πατάτε το πλήκτρο enter ή το εικονίδιο του μεγενθυντικού φακού στα δεξιά.

image006.jpg


Αμέσως μεταφέρεστε στη σελίδα των αποτελεσμάτων.

Σύνθετη αναζήτηση

 

Από την αρχική σελίδα του OPAC επιλέγετε Advanced search

 

 
   

 

 

και μεταφέρεστε στο περιβάλλον εργασίας σύνθετης αναζήτησης. Υπάρχουν τρία πεδία αναζήτησης με τα φίλτρα της απλής αναζήτησης για να εισαγάγετε τους όρους που αναζητάτε.

 image008.jpg

 
   

 

Επίσης, ο περιορισμός με βάση την ημερομηνία έκδοσης, το είδος υλικού, την φυσική τοποθεσία όπου βρίσκεται το άρθρο

και τέλος η επιλογή της κατάταξης των αποτελεσμάτων με βάση τη συνάφεια (Relevance), τη δημοφιλία (Popularity), τον συγγραφέα (Author), τις ημερομηνίες (Dates) και τον τίτλο (Title). Σημειώστε ότι η επιλογή του ταξινομικού αριθμού (Call number) δεν ισχύει στην παρούσα φάση.

 

Από το περιβάλλον εργασίας της σύνθετης αναζήτησης πατώντας στο more options μπορείτε να κάνετε συνδυασμένη αναζήτηση (boolean search). Τα πεδία αναζήτησης τώρα περιλαμβάνουν και τους τελεστές boole: and, or, not

 

 

Η σελίδα των αποτελεσμάτων

 

Η σελίδα των αποτελεσμάτων εμφανίζεται όπως στην παρακάτω εικόνα

 

image011.jpg

 

Τί μπορείτε να κάνετε από τη σελίδα των αποτελεσμάτων;

Πατώντας πάνω στο όνομα του συγγραφέα μπορέιτε να δείτε ποιο άλλο άρθρο έχει γράψει ο ίδιος

 image012.jpg

Μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε τα αποτελέσματα ανάλογα με τη συνάφεια (Relevance), τη δημοφιλία (Popularity), τον συγγραφέα (Author), τις ημερομηνίες (Dates) και τον τίτλο (Title). Σημειώστε ότι η επιλογή του ταξινομικού αριθμού (Call number) δεν ισχύει στην παρούσα φάση.

 image013.jpg

 
   

 

Μπορείτε να επιλέξετε όλα, ένα ή όσα αποτελέσματα σας ενδιαφέρουν και να τα αποθηκεύσετε

 image014.jpg

 
   

 

Η βιβλιογραφική εγγραφή

 

Κάθε ένα από τα αποτελέσματα που βλεπετε στη σελίδα των αποτελεσμάτων αποτελεί μία βιβλιογραφική εγγραφή. Πατώντας πάνω στον τίτλο κάθε αποτελέσματος μεταφέρεστε στην αναλυμένη βιβλιογραφική εγγραφή, βλεπετε δηλαδή περισσότερες πληροφορίες για το άρθρο που ανακτήσατε. Ακολουθεί ένα παράδειγμα μίας τυπικής βιβλιογραφικής εγγραφής:

 image015.jpg

Στο Normal view της εγγραφής διακρίνεται ο τίτλος του άρθρου, ο συγγραφέας, το είδος του τεκμηρίου (δηλ. Ότι πρόκειται για άρθο), οι θεματικές κατηγορίες που καλύπτει το άρθρο, και οι πληροφορίες του περιοδικού στο οποίο έχει δημοσιευτεί.

Αν πατήσετε πάνω σε κάθε μία από τις θεματικές κατηγορίες στις οποίες ανήκει το άρθρο που ανακτήσατε οδηγείστε σε μία σελίδα όπου περιλαμβάνονται όλα τα άρθρα που ανήκουν στο συγκεκριμένο θέμα.

 image016.jpg

 
   

 

Στο MARC view μπορείτε να δείτε τις ίδιες πληροφορίες αλλά και κάποιες επιπλέον κωδικοποιημένες. Η εμφάνιση της εγραφής σε μορφή MARC συνήθως αφορά τους επαγγελματίες της πληροφόρησης που είναι εξοικειωμένοι στην ανάγνωσή της.

 

 
   

 

Πατώντας στο ISBD view βλέπετε το όνομα του συγγραφέα, τις σημειώσεις, αν υπάρχουν και τις θεματικές κατηγορίες στις οποίες ανήκει το άρθρο.

 image018.jpg

 
   

 

Από κάθε εμφάνιση της εγγραφής έχετε τη συνατότητα να την αποθηκεύσετε στις παρακάτω μορφές

 image019.jpg

 
   

 

Τέλος, για τη δημιουργία λιστών και tag clouds μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο σχετικά βίντεο εδώ http://journals.libd.teithe.gr/wiki/doku.php?id=%CE%B7.%CE%B5.%CE%B5.%CE%B5.%CF%80.%CE%B5.-.%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1.%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82.%CE%BC%CE%B5.%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82.%CE%BA%CE%B1%CE%B9.tag.clouds

Πλοήγηση στον κατάλογο ανάλογα με το θέμα ή τον συγγραφέα

 

Από την αρχική σελίδα του OPAC πατήστε στο Browse by author or subject. Αμέσως μεταφέρεστε στο ακόλουθο περιβάλλον εργασίας

 image020.jpg

 
   

 

Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον από τους παρακάτω όρους από το αναδιπλούμενο μενού

 image021.jpg

 

 
   

 

που περιλαμβάνει (contains), ξεκινά με (starts with), είναι ακριβώς (is exactly) η λέξη ή οι λέξεις που θα γράψετε στο κενό πεδίο αναζήτησης και θα “ζητήσετε” να αναζητηθούν ή στις λέξεις – κλειδιά (in keywords), ή σε οποιαδήποτε επικεφαλίδα (in any heading) ή στην κύρια εγγραφή (main entry).

 

image022.jpgimage023.jpg

 

Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε την εμφάνιση των αποτελεσμάτων με φθίνουσα ή αύξουσα κατάταξη.

 image024.jpg

 
   

 

Η σελίδα των αποτελεσμάτων εμφανίζεται ως εξής:

 

 
   

 

Στο biblio records μπορείτε να δείτε πόσες εγγραφές αντιστοιχούν στο κάθε όνομα που ανακτήθηκε.

Καλή περιήγηση!

Εκτύπωση

LOGOS GR dikaiouxos

Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

(C) 2014 ευρετήριο ελληνικών επιστημονικών περιοδικών